Jak to všechno začalo

Před FEELO

 

Když jsem se v roce 2016 vrátila po dvánacti letech z Anglie, ani mě nenapadlo, že budu vyrábět přírodní kosmetiku. Vždy jsem byla kreativní a ruční práce mě moc bavily. Kosmetiku jsem si občas vyrobila pro sebe, ale nic komplikovaného. 

 

V Anglii jsem začínala jako skoro každý – hlídáním dětí.  Postupně jsem se propracovala přes práci v kavárně, v hotelu a restauraci až ke studiu na vysoké škole přímo v Londýně. Na roku strávené v Anglii moc ráda vzpomínám. Po univerzitě jsem si našla práci jako konzultantka v IT firmě. Práce to byla dobrá, ale mě, jakožto kreativní osobu, nenaplňovala. Dokonce i můj tehdejší manažer zmínil, že je mě tam škoda. A tak jsem kolegům a kolegyním zavedla "cake Monday" - pondělí s dortem z mé kuchyně. Vařila jsem marmelády, chutney a pletla rukavice a deky. Občas i na to dělové máslo přišlo. 

 

Standa naopak nezahálel a pořídil si byt, splácel hypotéku a chodil do práce jako každý jiný. Miloval les a túry, hodně času trávil s přáteli v přírodě. Ve volném čase se pak učil o bylinkách, udělal si kurz masírování a přemýšlel, jaká bude jeho cesta životem. Procestoval Rumunsko s krosnou na zádech, navštívil Černou horu a jezdil na kole. 

Naše zkušenosti

Po návratu do ČR jsem se chtěla věnovat něčemu smysluplnému. Tady přichází na scénu opětovné setkání se Standou. V tuto dobu už měl jako masér, dlouholetou praxi s oleji a vždy si potrpěl na to nejlepší. To se mu však nedařilo najít. Začal tedy vyrábět vlastní masážní oleje, kde uplatnil své znalosti bylin a bylinných macarátů. Má pro toto obrovský cit a nadání. Zkusili jsme tedy vyrobit nějaká tělová másla a bylinné masti na zkoušku. Zkoušeli jsme různé technologie zpracování. Testovacími objekty jsme byli my a naše nejbližší okolí. Všichni byli nadšeni.  

 

Naše motto

V knize „Doba jedová“ od Anny Strunecké se dočteme, že je prokázáno že 60% toho, co si naneseme na kůži se vstřebá do těla. Zjistili jsme, že v běžné kosmetice se nachází poměrně velké množství toxických složek. To nás motivovalo k vytvoření produktů pouze z přírodních přísad. To nás přimělo pracovat v duchu motta „Byli bychom ochotni sníst to, co si nanášíme na pokožku?“. 

 

Krajská hygienická stanice v Brně

Měli jsme vyrobenou určitou řadu produktů, které nám dávaly smysl a říkali jsme si co dál. Protože jsme nechtěli porušovat zákon, bylo potřeba vše zlegalizovat. „Doufám, že to nechcete míchat někde v kuchyni!“ spustila na nás paní z hygieny při naší první návštěvě. Jestli jsme si mysleli, že to bude lehká cesta, hodně jsme se spletli. V hlavě nám vyvstávaly otázky typu: Kde bude naše provozovna, kolik to vše bude stát, kdo nám vypracuje projekt, kdo nám poskytne certifikace?  Ale hlavně: „Bude o naši kosmetiku zájem"?  Odcházeli jsme zbití jako psi a plní pochybností, jestli to zvládnem a jestli to má smysl. 

 

Realizace projektu s názvem: Provozovna pro výrobu kosmetických produktů

U Standových rodičů jsme objevili prostory, které sloužily jako skladiště. Zajásali jsme, protože jsme díky tomu viděli světýlko na konci tunelu. Začali jsme realizovat projekt. S řemeslníky to nebylo snadné, ale všechny překážky jsme překonali. Nutno ještě podotknout, že nová provozovna něco stojí. Standa prodal byt (prý se mu tam stejně moc nelíbilo) a šel bydlet přechodně ke svým rodičům. Během realizace provozovny jsme se soustředili na zařízení certifikací a atestací všech našich produktů. Vytvořili jsme si e-shop a telefonovali jsme s možnými dodavateli surovin i obalových materiálů. Nakonec jsme měli pocit, že umíchat krém je to nejjednodušší. 

 

Naše provozovna před rekonstrukcí:

Feelo provozovna pred

A jak vypadá teď:

Feelo provozovna po

Realizace celého projektu trvala necelý rok. Po kolaudaci provozovny jsme se mohli pustit do práce. Standa vyrábí všechny produkty, chystá balíčky a stará se o jejich odeslání.  A já, Ivana, se starám o chod e-shopu, fakturaci, sociální sítě, nákup surovin a obalů a vše možné, na co jsem zapomněla. 

 

Máme nesmírnou radost z každého posunu dopředu. Člověk totiž zažívá vzestupy i pády a někdy je to zatraceně náročné. Postupně si uvědomujeme že podnikání je nekonečný proces hledání nových cest, studia, marketingu a budování klientely. Dáváme do toho všechno a užíváme si to. 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz