Kosmetická provozovna hezky od začátku

Nápad vyrábět kosmetiku se zrodil zčistajasna. Realizace nápadu nebyla procházka růžovým sadem a byla finančně i časově velmi náročná. Pokud vás naše začátky zajímají, jste na správném místě. Takže jak si zařídit zkolaudovanou provozovnu na výrobu přírodní kosmetiky? Pojďme na to.

CO KDYBYCHOM VYRÁBĚLI KOSMETIKU?

Nápad se urodil v hlavě mě (píše Ivča), ale byl to plán pro Standu. Byl malinko unavený z masírování a já jsem jen tak mezi řečí navrhla výrobu kosmetiky jako příjemnou změnu. Přece jen, ty jeho masážní oleje, tinktury z bylin a masti jsou hodně oblíbené.

Jenže jsme o tom nic nevěděli. Pro informace jsme si zašli za strýčkem Googlem. Tam toho však moc nebylo, ale nějak jsme vydedukovali, že je asi vhodné domluvit si schůzku na Krajské Hygienické Stanici.

NÁVŠTĚVA KHS V BRNĚ

Poznámkový blok v kabelce, tužku taky. Paní hygienička na nás vychrlila tolik informací, že jsem je sotva stačila zapisovat. Asi neměla moc dobrou náladu, protože byla strohá a odměřená a tvářila se, že ji obtěžujeme. Prohodila také, že kosmetiku chce teď vyrábět každý, ale ne každý na to má a dotáhne to. Rozloučili jsme se a šli se projít na vzduch. V hlavě jsme měli samo sebou asi milion otázek. Kde to budeme vyrábět? Chceme vůbec podnikat? Kdo to zaplatí? Pár týdnů jsme se k tomuto tématu vraceli v myšlenkách a zkoušeli se rozhodnout. Bylo to vzrušující a stresující zárověň.

kalíšky

NORMY, NORMY, NORMY

  • 2013/674 EU - Prováděcí rozhodnutí komise: dokument je k dispozici ke stažení zdarma a popisuje co by měla obsahovat Zpráva o bezpečnosti kosmetického výrobku. Náš zhodnotitel bezpečnosti kosmetických výrobků bude pan Svoboda z Brna. Paní z KHS nám jej doporučila jako někoho, kdo vše dělá do posledního detailu. Já jsem si tedy tento dokument pouze pročetla pro svoji informaci. 
  • ČSN ISO 22716 - Kosmetika - Správná výrobní praxe (SVP) - Směrnice pro správnou výrobní praxi: dokument je k dispozici za 346 Kč a obsahuje postupy a pravidla hygieny pro výrobu kosmetiky. Je to něco jako bible pro zřízení kosmetické provozovny. My jsme z toho vycházeli při sepisování naší vlastní SVP.
  • 1223/2009 – Definice EU - co je to kosmetický přípravek: definice je k dispozici zdarma. Definuje co je a co není kosmetický přípravek, jaké jsou nároky, kdo je odpovědná osoba a podobně. Obsahuje seznam zakázaných látek, alergenů a dalších důležitých informací. 
  • 655/2013 – Nařízení komise EU které stanovuje společná kritéria pro odůvodnění tvrzení používaných v souvislosti s kosmetickými produkty: v podstatě se tam dočtete, co smí a nesmí být uvedeno na etiketě, aby zákazník nebyl oklamán. Dokument je k dispozici online a je zdarma. 
     

HLEDÁNÍ VHODNÉHO PROSTORU

Představy o naší krásné, nové, voňavé provozovně máme v hlavě. Jenže než jsme se dostali k oslovování architektky, museli jsme vymyslet, kde provozovna vůbec bude. Provozovnu chceme vlastní. Takže pronájem nepřipadá v úvahu. Žádný dům však nevlastníme takže jediná možnost je dům Standových rodičů. Je veliký a je tam jedna malinkatá volná místnost. Je tedy rozhodnuto. Naše provozovna bude tady. V Tišnově.

Dalším krokem bylo najít architektku, která naše plány narýsuje na papír a vytvoří nám tak projektovou a technickou dokumentaci. Každý architekt, kterého jsme oslovili s tím buď nechtěl nic mít, nebo měl plný kalendář až do příštího roku. Paní architektka Pešková z Tišnova se nad námi asi slitovala a slíbila svoji spolupráci. Navštívila nás a vše si změřila, vzala si staré plány domu, ze kterých bude vycházet a probrali jsme spolu naše plány, nápady a přání.

POSTUP VÝROBY DO POSLEDNÍHO DETAILU

No a než jsme se mohli pustit do projektové dokumentace, bylo potřeba si přesně promyslet a důkladně zvážit celý proces výroby naší kosmetiky. Kde v naší provozovně bude sklad surovin, kde budeme vážit a míchat suroviny, kde se smíchaná hmota rozehřeje. Kde budeme plnit do skleniček a v které části nalepíme na skleničky naše etikety. Suroviny se nesmí křížit s hotovými produkty ani s rozpracovanými produkty a vše musí tak nějak plynout. Toto jsme si zakreslili do našeho náčrtu provozovny a paní Pešková nám to pak zpracovala do projektové dokumentace. 

 

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE A TECHNICKÁ ZPRÁVA

Do projektové dokumentace se zakreslily půdorysy všech místností včetně oken a dveří, výšek stropu a pracovních ploch.

Jelikož paní Pešková není jen architektka, ale také projektantka, najali jsme si ji i na pomoc s technickou zprávou. Bylo to tak pro nás jednodušší, i když to bylo docela finančně náročné.

O několik návštěv později od nás měla veškeré informace o chodu provozovny, které potřebovala pro naši technickou zprávu. Jednalo se například o tok surovin od naskladnění, přes samotnou výrobu až po vyskladnění hotového produktu. Zajímalo ji, kde budeme skladovat suroviny, kde budou prázdné obalové materiály a kam budeme ukládat hotové produkty. Také potřebovala vědět, ve které části výrobní linky bude stát váha na vážení surovin, kde bude varná deska na zahřívání kosmetické hmoty, kde budeme hmotu rozlévat do skleniček a lepit na ně etikety. Kde bude karanténa, pro případné reklamace. I to totiž musíme mít promyšlené včetně postupu.

Technická dokumentace

Všechny prostory musí být omyvatelné a neporézní. Zvolili jsme tedy dlažbu na podlahu a sklo za pracovní linku. Je to hezké a moderní. Nechtěli jsme, aby provozovna vypadala jako nějaká studená koupelna. Cítit se tam dobře bylo pro nás moc důležité. Zvolili jsme bílou barvu na skříňky a všechny zdi kromě jedné. Ta je žlutá. Pracovní deska má imitaci tmavého dřeva a sklo za pracovní deskou je čiré.

Technická zpráva také obsahuje informace o tom, kdo a kdy bude v provozovně pracovat, přesný popis postupu práce, jaké množství hmoty zpracujeme za určitý časový úsek a jaké suroviny k tomu budeme potřebovat. Hlavně je také zajímalo, zda naše produkty obsahují vodu a odkud ta voda je. Tam se totiž dělají ještě další rozbory. Okna musí mít sítě proti hmyzu a dveře musí mít prahy.

Provozovna sice vzniká v rodinném domě, ale my chceme mít vše svoje, takže i výlevka, WC a šatna jsou součástí projektu.

HASIČI, VODOHOSPODÁŘI A STAVEBNÍ ÚŘAD

Součástí projektu a technické zprávy je také souhlas od hasičů, vodohospodářů a životního prostředí. To vše nám paní Pešková pomohla získat. Hasiči si se svým souhlasem dali opravdu na čas a odpověděli nám přesně za 30 dní. Jinak šlo vše jako na drátkách. Se všemi soulhasy jsme konečně mohli veškerou dokumentaci odnést zpět na KHS. Tam se zase pár týdnů čekalo než přišel i jejich souhlas. Poté paní Pešková vše odnesla na Stavební úřad.

hasiči

Co jsem ještě nezmínila je to, že jsme potřebovali souhlas rodičů Standy, jako majitelů nemovistosti. Stačil jediný papír s podpisem obou stran jehož součástí je i dohoda o nájemném a jeho výše.

ŘEMESLNÍCI

Jakmile jsme měli v ruce stavební povolení - nenechte se mýlit, trvalo to skoro tři měsíce - bylo potřeba oslovit stavební firmu, zedníka, kohokoli, kdo nám stavební úpravy udělá.

No, byla to asi nejhorší část celého rozjezdu. Jeden pán snad prošel kanálem, než přišel k nám. Druhý byl tak ukecaný, že to nebylo možný a třetí, kterého jsme v ten den viděli si pořád jen stěžoval. Takže jsme byli bez zedníka.

Přes Facebook jsme pak oslovili jiného pána, se kterým už to klaplo. On sám sice nic nedělal, ale měl moc šikovné parťáky. Takže hurá. Jenže mezitím byl čas Vánoc a my už jsme věděli, že to do konce roku nestihneme. V lednu jsme pak pokračovali a poslední dlaždičku a obkladačku jsme nalepili v březnu.

Feelo provozovna pred

Zedník, který nám byl sympatický z party tohoto podnikatele, nám tak sedl, že se teď, o skoro 6 let později, podílí na stavbě našeho nového rodinného domu. 

S hotovými stavebními úpravami jsme mohli konečně oslovit truhláře. S nerovnými zdmi jsme museli mít vše na míru a tak se nemohlo začít dřív. Vybrali jsme si bílé skříňky dolů, hodně velikých a hlubkých šuplíků, prosklené skříňky nahoru. Jako pracovní desku máme imitaci dřeva ve tmavé barvě a jako splashback máme bílé sklo.

Pánové na provozovně pracovali celkem 6 týdnů a za tu dobu nám udělali komplet nové zdi i stropy, elektřinu, radiátory, rozvody vody, dlažbu a obklady.

"ČEKALA JSEM TO VĚTŠÍ A HORŠÍ"

Máme hotovo! Dali jsme vědět Stavebnímu úřadu, že z naší strany je práce na provozovně dokončena a že jsme připraveni na kolaudaci. Do pár týdnů přišli. Vše jsme měli v pořádku. Díky tomu, že paní byla Standova jmenovkyně, tak kolaudace probíhala ve velmi příjemné atmosféře. Mohli jsme tedy začít oficiálně vyrábět. Jupí. Spustili jsme nachystaný e-shop a čekali na první objednávku.

Feelo provozovna po

Zprávu o kolaudaci jsme oznámili na KHS, kde nám řekli, že si nás zapíší na seznam oficiálních provozoven a brzy se i oni zastaví na inspekci. Po pár týdnech dorazily dvě dámy a prošly s námi provozovnu. Zkušeným oken si prohlédly provozovnu. Zajímal je i sklad surovin a čistících prostředků. Chtěli vidět přezůvky a bílý plášť na práci. Poté jsme usedli k naší Spravné výrobní praxi a celou jsme ji spolu prošli. Dámy jsou přísné, ale ví co chtějí od každého výrobce. To teď paní pronesla "Čekala jsem to větší a horší." Což nás potěšilo a věděli jsme, že jsme na dobré cestě. Bylo zrovna moc hezké počasí, tak jsme mohli sedět venku na zahradě pod stromy.

NA PLNÉ OBRÁTKY

Na první objednávku jsme nečekali vůbec dlouho. Během prvního týdne už začaly chodit. A to i bez reklamy. Teď, po téměř pěti letech fungování můžeme říct, že stále frčíme. A to je myslím úspěch. Od té doby jsme urazili obrovský kus cesty. Vylepšili jsme receptury, udělaly nový design nejen etiket, ale celé naší značky FEELO.naturals. Zažili jsme pád, kdy to vypadalo, že končíme, ale odrazili jsme se od dna a jedeme dál. Děkujeme za to, že u nás nakupujete. Bez vás by to nešlo.

tyčinky

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz