#012 Opunciový olej z Maroka

Opuncie (INCI: Opuntia Ficus seed oil), známá také jako kaktus fíkový, je sukulentní rostlina, která se proslavila nejen svými chutnými plody, ale i olejem lisovaným z jejích semen. Získat tento vzácný olej je cesta plná trpělivosti a péče, a proto jsme se vydali do Maroka, abychom se s procesem výroby seznámili zblízka.

OPUNCIOVÝ OLEJ: ZLATO MAROCKÉ POUŠTĚ

Cesta do pouštní krajiny Maroka byla fascinující. Nekonečné duny se táhly pod azurovou oblohou a v dálce se rýsovaly malebné vesničky. Na plantážích opuncie jsme s úžasem sledovali, jak se tyto odolné rostliny vyrovnávají s drsnými podmínkami pouště. Jejich tlusté stonky, pokryté ostny, skrývají mezi sebou cenné plody, jejichž semínka se po sklizni suší a lisují za studena.

PROCES VÝROBY OPUNCIOVÉHO OLEJE

Proces výroby opunciového oleje je náročný a zdlouhavý. Získání litru oleje vyžaduje až tunu plodů. Každý plod se musí ručně rozkrojit a semena se musí oddělit od dužiny. Následuje sušení a lisování, při kterém se ze semínek uvolní zlatavý olej s velmi jemnou ořechovou vůní.

Celý proces výroby opunciového oleje nás hluboce ohromil. Obdivujeme píli a trpělivost marockých farmářů, kteří s láskou pěstují a zpracovávají tyto dary pouště. Opunciový olej se stal pro nás symbolem odolnosti, péče a tradičního řemesla.

PROČ JE OPUNCIOVÝ OLEJ TAK VÝJIMEČNÝ?

  • Bohatý na antioxidanty: Opunciový olej obsahuje vysoké množství antioxidantů, které chrání pokožku před volnými radikály a zpomalují stárnutí.
  • Vlasová péče: Opuncie může posílit vlasy a zabránit jejich lámání. Pomáhá také hydratovat pokožku hlavy a zmírnit svědění.
  • Hydratační: V kombinaci s vodou je opunciový olej výborným hydratantem a pomáhá udržovat pokožku vláčnou a pružnou.
  • Protizánětlivý: Má protizánětlivé vlastnosti, které zklidňují podrážděnou pokožku a zmírňují akné a ekzémy.
  • Vyživující: Olej je bohatý na vitamíny A a E, které vyživují pokožku a dodávají jí zdravý vzhled.

Opunciový olej se používá v kosmetice i v kuchyni. Může se nanášet přímo na pokožku, přidávat do krémů a olejů nebo se používat na vlasy. V kuchyni se olej používá k dochucení salátů, omáček a dezertů.

NÁVRAT DOMŮ

Po návratu domů jsem se s nadšením pustila do testování opunciového oleje na vlastní kůži. A hned jsem věděla, že jsem objevila něco výjimečného. Olej byl lehký a jemný, s příjemnou vůní a rychlým vstřebáváním. Moje pokožka byla po jeho použití hydratovaná, hebká a rozjasněná. A co víc, opuncie pomohla zklidnit suchá místa a zmírnit zarudnutí, s čímž jsem se potýkala už roky.

Dnes je opuncie neodmyslitelnou součástí mé ranní i večerní péče o pleť. A s radostí ji sdílím se svými známými i neznámými. Vidím úžasné výsledky na jejich pokožce a slyším jejich nadšené recenze. Opuncie je pro mě darem z pouště, který přináší krásu a zdraví. A já jsem vděčná, že mohu tento poklad sdílet s ostatními.

100% česká přírodní kosmetika FEELO naturals - i vaše pokožka se chce cítit milovaně.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz