Esenciální oleje, kterým se vyhnout během těhotenství

Vzhledem k tomu, že by bylo opravdu neetické testovat na těhotných ženách, je seznam esenciálních olejů, kterým je třeba se během těhotenství vyhnout, založen na znalosti obecných vlastností každého esenciálního oleje. Ze zřejmých důvodů se během těhotenství doporučuje vyhýbat se esenciálním olejům, o kterých je známo, že ředí krev nebo způsobují křeče či kontrakce. Při správném zředění by většina těchto olejů neměla způsobovat žádné problémy během zdravého těhotenství, ale vždy je nejlepší být opatrný. 

PXL_20210703_063658036.PORTRAIT

Používání esenciálních olejů by mělo být omezeno během prvního trimestru těhotenství, ale v posledních dvou trimestrech a zejména během porodu mají mnoho skvělých použití. 

Podívejte se na následující seznam, který obsahuje oleje, kterým je třeba se během těhotenství zcela vyhnout: 

Anýz, Artemisia, Badián, Bazalka, Bříza, Cedrové dřevo, Citronová tráva, Cypřiš (V pořádku po 5. měsíci těhotenství), Drmek, Eukalypty, Fenykl, Hřebíček, Jalovec, Jasmín (V pořádku během porodu), Kafrovník lékařský, Kasie, Kopr, Kurkuma, Levandule - Francouzská a španělská, Libavka, Litsea cubeba, Majoránka, Mrkvové semínko, Myrha, Myrta, Pelyněk, Petržel, Polej obecná, Rozmarýn, Řebříček, Skořice, Šalvěj muškátová (V pořádku během porodu), Túje, Tymián, Verbena, Yzop. 

ESENCIÁLNÍ OLEJE, KTERÉ JSOU BEZPEČNÉ V TĚHOTENSTVÍ

Obecně platí, že během těhotenství je poměr ředění esenciálního oleje do nosného oleje mnohem nižší. Pro neředěné esenciální oleje byste měli používat 1-2% míru ředění. Většina difuzérů obsahuje asi 100 ml vody, takže do difuzéru nedoporučujeme přidat více než 5-10 kapek esenciálního oleje.

Jako vždy buďte opatrní, pokud máte alergie nebo máte alergii v rodinné anamnéze. Pokud si myslíte, že byste mohli být alergičtí na olej, proveďte nejprve náplasťový test. Seznam níže je uveden pouze jako návrh a nejedná se o vyčerpávající seznam. Je na odpovědnosti každého z nás, aby při zvažování toho, které oleje jsou pro jeho konkrétní situaci vhodné, vyhledal odbornou lékařskou pomoc lékaře nebo porodní asistentky.

Bergamot – analgetikum, antiseptický, antidepresivní, povznášející a osvěžující. Užitečný při cystitidě během těhotenství.

Citron - Antiseptický, antibakteriální, antifungální, adstringentní, stimulant, tonikum. Užitečný jako inhalant při ranní nevolnosti a při masáži křečových žil.

Cypřiš (v pořádku po 5. měsíci těhotenství) – Antiseptikum, antispasmodikum, adstringentní a diuretikum. Pomáhá při křečových žilách, hemoroidech a oteklých kotnících.

Eukalyptus - Antiseptikum, antibiotikum, analgetikum, protizánětlivý, antivirový. Pomáhá při přetížení dýchacích cest.

Geranium (v pořádku po 3. měsíci těhotenství) - Antiseptikum, antidepresivum, adstringentní, osvěžující, povznášející. Ulevuje bolavým nohám a je dobrý pro špatný krevní oběh.

Grapefruit - Adstringentní, lymfatický stimulant. Pomáhá při zadržování vody. Napomáhá trávení. 

Heřmánek – antiseptický, analgetický, protizánětlivý a antispasmodický. Tiší bolesti při bolestech svalů, hlavy, zubů a špatném trávení.

Kadidlo - antiseptický, stahující, sedativní, hřejivý.

Levandule (anglická) - Antiseptikum, antibiotikum, analgetikum, antidepresivum, hojivý, relaxační. Pomáhá tišit těhotenské bolesti, podporuje obnovu buněk a pomáhá při zadržování tekutin.

Mandarinka – antiseptický, osvěžující, tonikum, mírný relaxant. Může zmírnit zadržování tekutin při masážích nohou a kotníků.

Máta peprná – Snižuje nevolnost, pomáhá zmírňovat sezónní alergie, působí antimikrobiálně, antivirově a antioxidačně.

Neroli - Antiseptikum, antidepresivum, spasmolytikum, protizánětlivý, relaxační. Užitečný v těhotenství pro podporu zdravé regenerace kožních buněk a pro zmírnění nervového napětí.

Pačuli – Antiseptikum, antidepresivum, protizánětlivý, nervově sedativní. Usnadňuje zmatek, nerozhodnost a apatii.

Palisandr - Antiseptikum, sedativum.

Palmarosa - Pomáhá při zadržování tekutin a hydrataci pokožky, antiseptický, antivirový.

Petitgrain - Antiseptikum, antidepresivum, sedativum, osvěžující, tonikum. Užitečný při řešení předporodní nebo poporodní deprese.

Santalové dřevo - Antiseptikum, protizánětlivý, antidepresivní, sedativní. Užitečný při cystitidě během těhotenství.

Tangerínka - Antispasmodikum, lymfatický stimulant, uklidňující, sedativní. Pomáhá předcházet striím.

Tea Tree - Antibiotický, antiseptický, protiplísňový, antivirový, dezinfekční prostředek. Může být použit k léčbě kvasinky během těhotenství.

Vanilka - přírodní afrodiziakum, pomáhá při ranní nevolnosti a nechutenství. 

Ylang Ylang – Antiseptikum, antidepresivum, afrodiziakum, sedativum, snižuje krevní tlak. Pomáhá při přepracování nebo napětí.

Feelo_0091

Kosmetické produkty bez esenciálních olejů najdete i v sortimentu FEELO. Všechny naše pleťové krémy a balzámy na rty jsou zcela bez přidané vůně. U tělových másel a balzámů na ruce najdete variantu s vůní i bez. Máslíčko na bříško, které je určené primárně pro těhotné ženy, je bezpečné používat v průběhu celého těhotenství. Naopak Konopnému balzámu na ruce s vůní cedrového dřeva by se těhotné ženy měly raději vyhnout.



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz